Vi er ser det altfor ofte, bilder av torturerte kjæledyr i media. Hvem i all verden kan finne på noe slikt? Det får vi sjelden vite, fordi gjerningspersonene sjelden blir tatt og dømt.
— NRK Brennpunkt

«Bare et dyr» NRK Brennpunkt

I 2013 laget NRK Brennpunkt en dokumentar, «Bare et dyr», om sammenhengen mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. NOAH bidro på ulike måter til denne dokumentaren, og en artikkel fra NOAHs Ark var blant inspirasjonskildene. Dokumentaren startet for alvor debatten om norsk rettsvesens behandling av vold mot dyr.

Brennpunkt-dokumentaren «Bare et dyr» følger to konkrete saker – en i Sverige og en i Norge. Begge sakene omhandler katter som blir tatt av dage – en etter en, og med et mønster som tilsier at noen systematisk utsetter dem for ugjerninger med vilje. I Norge mishandles og drepes fire katter i samme nabolag i Haugesund i løpet av våren 2013, men politiet mener de ikke kan gjøre noe så lenge de ikke får tips. I Sverige har ni katter blitt offer for knivstikking i Göteborgsområdet, i perioden 2011 til 2013. Sakene har mange likhetstrekk, men blir behandlet ulikt. I Sverige har politiet lovet å ta overgriperen, og etterforskning har pågått over lengre tid bl.a. på nett. Brennpunkt-redaksjonen får følge gjennombruddet, når politiet finner frem til den 16 år gamle gutten som er skyld i drapene. Han beskrev at han følte seg bedre når han dreper, hadde tanker om også å skade unge kvinner – og dømmes til tvunget psykiatrisk helsevern på ubestemt tid.

Det er stor forskjell, ikke bare på etterforskningen, men på hvordan norsk og svensk politi omtaler ulovlig dyremishandling i dokumentaren.

Det er stor forskjell, ikke bare på etterforskningen, men på hvordan norsk og svensk politi omtaler ulovlig dyremishandling i dokumentaren: Norsk politi kaster bevis før etterforskning; insisterer på usannsynlige «naturlige» forklaringer når de konfronteres med bevis på ugjerninger og viser uvitenhet om forskning relatert til vold mot dyr.

Se dokumentaren ved å klikke på bildet:

4FXRCbIONaEhbPpPDmVBUgFF1enfs2rhsHsHnyigmZqA

I etterkant av dokumentaren publiserte NRK flere artikler om temaet:

Skrevet: 04.06.2014

Til toppen